A zeller egy sokoldalú zöldség, melyet számos ínycsiklandó étel elkészítéséhez használhatunk. A ropogós, enyhén édeskés ízű zellert most szezámpanírban sütjük ki, és krémes sajtmártással tálaljuk, mely tökéletes harmóniát teremt a zöldség ízével. Ez a recept nemcsak finom, de könnyen elkészíthető is, így ideális egy gyors vacsorához vagy egy könnyű ebédhez.
A rántott zeller hozzávalói
- 2 db zellergumó
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 100 g szezámmag
- Só, bors
- Olaj a sütéshez
Hozzávalók a sajtmártáshoz
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 250 ml tej
- 150 g reszelt cheddar sajt
- Só, bors, szerecsendió
Elkészítés
- A zellert meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- Egy tányérra felverjük a tojásokat, egy másik tányérra a lisztet szórjuk, a harmadik tányérra pedig a szezámmagot.
- A zeller szeleteket először lisztbe, majd tojásba, végül szezámmagba forgatjuk.
- Bő olajban aranybarnára sütjük a panírozott zellert.
- A sajtmártáshoz a vajat felolvasztjuk egy lábosban, majd hozzáadjuk a lisztet, és aranybarnára pirítjuk.
- Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós a mártás.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, és sűrűsödésig főzzük.
- A forró rántott zellert a sajtmártással tálaljuk.
Tippek
- A zeller szeleteit sütés előtt besózhatjuk és borsozhatjuk.
- A szezámmag helyett használhatunk pankómorzsát is.
- A sajtmártáshoz adhatunk ízlés szerint más fűszereket is, például fokhagymát, pirospaprikát vagy petrezselymet.
- A rántott zellert friss salátával vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.
Ez a recept remek kiindulópont lehet a kísérletezéshez. Próbálja ki a zellert más panírmorzsa-keverékekkel, fűszerekkel vagy mártásokkal, és találja meg a kedvenc kombinációját! A rántott zeller szezámpanírban sajtmártással egy ínycsiklandó és tápláló étel, melyet mindenki imádni fog.