Mediterrán ízorgia: rántott zeller szezámpanírban sajtmártással

rántott zeller sajtmártással

A zeller egy sokoldalú zöldség, melyet számos ínycsiklandó étel elkészítéséhez használhatunk. A ropogós, enyhén édeskés ízű zellert most szezámpanírban sütjük ki, és krémes sajtmártással tálaljuk, mely tökéletes harmóniát teremt a zöldség ízével. Ez a recept nemcsak finom, de könnyen elkészíthető is, így ideális egy gyors vacsorához vagy egy könnyű ebédhez.

A rántott zeller hozzávalói

  • 2 db zellergumó
  • 2 tojás
  • 100 g liszt
  • 100 g szezámmag
  • Só, bors
  • Olaj a sütéshez

Hozzávalók a sajtmártáshoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 250 ml tej
  • 150 g reszelt cheddar sajt
  • Só, bors, szerecsendió

Elkészítés

  1. A zellert meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  2. Egy tányérra felverjük a tojásokat, egy másik tányérra a lisztet szórjuk, a harmadik tányérra pedig a szezámmagot.
  3. A zeller szeleteket először lisztbe, majd tojásba, végül szezámmagba forgatjuk.
  4. Bő olajban aranybarnára sütjük a panírozott zellert.
  5. A sajtmártáshoz a vajat felolvasztjuk egy lábosban, majd hozzáadjuk a lisztet, és aranybarnára pirítjuk.
  6. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós a mártás.
  7. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, és sűrűsödésig főzzük.
  8. A forró rántott zellert a sajtmártással tálaljuk.

Tippek

  • A zeller szeleteit sütés előtt besózhatjuk és borsozhatjuk.
  • A szezámmag helyett használhatunk pankómorzsát is.
  • A sajtmártáshoz adhatunk ízlés szerint más fűszereket is, például fokhagymát, pirospaprikát vagy petrezselymet.
  • A rántott zellert friss salátával vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.

Ez a recept remek kiindulópont lehet a kísérletezéshez. Próbálja ki a zellert más panírmorzsa-keverékekkel, fűszerekkel vagy mártásokkal, és találja meg a kedvenc kombinációját! A rántott zeller szezámpanírban sajtmártással egy ínycsiklandó és tápláló étel, melyet mindenki imádni fog.