Zöld Oázisok Őrzői: A Főkert Története

Főkert története

Idősebb, mint maga a főváros

Budapest ikonikus parkjai és fasorai mögött ott rejtőzik a Főkert, a város zöldellő ékköveinek gondozója. Története egészen 1867-ig nyúlik vissza, amikor Pest Szabad Királyi Város Tanácsa önálló kertészetet alapított a növekvő város parkjainak ápolására. Budapest 1873-as megalakulásával a Főkert hatásköre kiterjedt Budára és Óbudára is, innentől kezdve a város közigazgatási határain belüli összes közpark és utcai fasor gondozása a feladatukká vált.

A Főkert nem csupán a meglévő zöldterületek fenntartásában jeleskedett, de aktívan részt vett új parkok és kertek kialakításában is. A Városliget, a Margitsziget, a Budai Várkert és a Füvészkert mind a Főkert keze munkáját dicsérik. A 20. század elején a cég kiterjesztette tevékenységét a virágtermesztésre és a faiskolai áruk forgalmazására is.

A második világháború pusztításai súlyosan érintették Budapestet, a parkok 90%-a megsemmisült. A Főkert hősies munkája révén ezek a zöld oázisok hamarosan újjászülettek a romokból. A szocializmus idején a cég állami tulajdonba került, de továbbra is a budapestiek zöld környezetének megőrzéséért és szebbé tételéért fáradozott.

A rendszerváltás után a Főkert privatizált vállalattá vált, de továbbra is megőrizte elkötelezettségét a budapesti zöldfelületek iránt. Ma a cég a Budapesti Közművek Zrt. kertészeti divíziójaként működik, és számos szolgáltatást nyújt a parkok fenntartásától a virágágyások beültetésén át a faültetésig és -gondozásig.

A Főkert története elválaszthatatlanul összefonódik Budapest történetével. A cég elkötelezettsége a zöldfelületek iránt hozzájárult a város élhetőbbé és szebbé tételéhez, és ma is fáradhatatlanul dolgozik a budapestiek számára zöldellő oázisok megőrzésén és gyarapításán.

A Főkert munkája nem csupán esztétikai értéket képvisel, de fontos szerepet játszik a városi klíma szabályozásában, a levegő minőségének javításában és a lakosság testi-lelki egészségének megőrzésében. Ahogy Budapest továbbra is fejlődik és változik, a Főkert elkötelezett amellett, hogy a város zöldellő szíve megmaradjon a jövő generációi számára is.

Érdekességek a Főkertről

  • Nevezetes fák: A Főkert applikációjában megtalálhatóak Budapest nevezetes fái, a hozzájuk kapcsolódó történetekkel és legendákkal együtt. Ismerje meg a Margitsziget 100 éves platánfáit, vagy a Gellért-hegy történelmi tanúit! (https://www.fokert.hu/)
  • Zöld oázisok a belvárosban: A Főkert nem csak parkokért felelős, de számos belvárosi teret is gondoz, mint a Vörösmarty tér, a Déri tér, vagy a Szabadság tér. Ezek a zöld szigetek pihenést és kikapcsolódást nyújtanak a forgalmas város közepén.
  • Virágkarnevál: A Főkert szervezi Budapest egyik legnépszerűbb tavaszi rendezvényét, a Virágkarnevál. A karneválon színes virágkompozíciókat, óriásbábokat és utcai előadásokat csodálhatunk meg.
  • Fenntarthatóság: A Főkert elkötelezett a fenntarthatóság iránt, ezért komposztálást, esővízgyűjtést és szelektív hulladékgyűjtést is alkalmaz a parkokban.
  • Okosparkok: A Főkert innovatív okospark projektet is indított, melynek keretében okos szenzorok és vezérlőrendszerek segítségével hatékonyabban menedzselik a parkok öntözését és fenntartását.
  • Közösségi programok: A Főkert számos közösségi programot szervez a budapestiek számára, mint parkfenntartási napok, tanfolyamok, gyerekprogramok és kulturális események.

A Főkert munkája nem csak a budapestiek számára fontos, de hozzájárul Magyarország és a Föld egészének ökológiai egyensúlyához is. A zöldfelületek megőrzése és gyarapítása elengedhetetlen a klímaváltozás elleni küzdelemben és a jövő generációinak élhető környezetének biztosításában.

További információk: